Waarom jouw planten gelukkig worden van koffieprut
Het is het meest gedronken drankje op aarde: koffie. Dat betekent dat er dagelijks ook veel koffieprut wordt weggegooid. En dat is zonde, want koffieprut is een veelzijdig product en kan onder andere worden gebruikt als voeding voor je planten. Het zit namelijk boordevol voedingsstoffen waar planten dol op zijn!
Het hergebruiken van koffieprut uit je eigen machine thuis kan op ontzettend veel manieren: denk aan een afschrikmiddel voor slakken en ratten, om vieze geurtjes te neutraliseren of zélfs als scrubje voor je huid. Toch is tuinieren misschien wel de meest effectieve methode om koffieprut te recyclen. Dat komt omdat er veel bruikbare voedingsstoffen en sporenelementen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper in zit. Deze bevorderen de groei, vochthuishouding en de fotosynthese van je tuin- en kamerplanten.
Mild-zure bodem
Vooral in de tuin heeft het gebruik van koffieprut dus veel zin. Het drab maakt de grond namelijk mild zuur en veel tuinplanten doen het goed op een (mild-)zure bodem. Denk hierbij aan de hortensia, magnolia, rododendron, blauwe bes, conifeer, roos, het lelietje-van-dalen en het Kaaps viooltje. Het voordeel bij deze planten is dat je de koffieprut direct op de bodem kunt aanbrengen.
Allemaal dol op koffie
Over het algemeen houden de groenten in je moestuin ook wel van een zuurtje! In de Nederlandse grond is vaak onvoldoende koper aanwezig, wat leidt tot zwakke groei en minder rijke oogst. Koper is een belangrijk sporenelement voor een moestuin en koffieprut is daarvoor dus de perfecte oplossing. Zeker groenten zoals aardappels, pastinaak, rabarber, rucola, selderij en andijvie krijgen er graag een extra boost van. Ook maïs, paprika, tomaten en pompoen houden van een schepje koffieprut.
Maar niet alleen planten zijn er gek op: ook wormen lusten er pap van. Zij gaan met koffieprut aan de haal en mengen het door de aarde. Dit is weer supergoed voor de luchtigheid van de bodem. En als klap op de vuurpijl helpt koffie ook nog tegen ongewilde dieren en insecten zoals mieren, katten en slakken. Genoeg redenen om je koffiedrab te bewaren.
Een kleine toevoeging: bij een moestuin is het echter wel veiliger om koffiedik eerst toe te voegen aan compostbakken of wormenbakken vóórdat je het aanbrengt. Zo weet je zeker dat de grond niet té zuur wordt. Je zou koffiedik eventueel ook kunnen mengen met potgrond en dat verspreiden over de bodem.
Ook kamerplanten hebben er baat bij
Heb je geen (moes)tuin? Dan kun je koffiedik ook prima gebruiken voor de planten ín je huis. Kamerplanten die hunkeren naar wat koffie zijn de aloë vera, pannekoekenplant, orchidee, venusvliegenvanger en de Aziatische lepelplant. Deze zijn wel nog wat gevoeliger voor de zuurgraad dan je tuinplanten. Er zijn daarom een paar dingen waar je op moet letten.
Ten eerste is het belangrijk dat je alleen het koffiedik van gewone koffie of cafeïnevrije koffie gebruikt. Dus niet van gearomatiseerde of kunstmatige koffie. Daarnaast kun je de koffieprut beter niet direct op de potgrond leggen, omdat dit te sterk is voor de meeste kamerplanten. Je kunt het beste een ‘compostthee’ maken door gewoon nog een kopje koffie te zetten met dezelfde batch koffieprut. Deze thee zit vol met voedingsstoffen en is helemaal veilig voor je geliefde plantjes.
Gebruik met mate
Als je besluit om je koffieprut te recyclen voor je planten, gebruik het dan niet vaker dan één keer per week en breng een dunne laag aan. De fijne deeltjes van koffiedik kunnen namelijk samenklonteren als ze in grote hoeveelheden worden aangebracht. Merk je dat de koffieprut zich ophoopt? Hark of meng het dan door de grond om de koffiedrab gelijkmatiger te verdelen.
Bewaar koffieprut tenslotte niet te lang. Vooral als je het in een afgesloten en vochtige bak bewaart, kan het snel beschimmelen. Hergebruik het bij voorkeur direct óf bewaar het slechts enkele dagen.